Seznamte se s laureáty Ceny Borise Jachnina: Mgr. Linda Arbanová, Ph.D.

20. 3. 2023
Laureáti Ceny Borise Jachnina za rok 2021 byli Mgr. Linda Arbanová, Ph.D. za dlouhodobý přínos oboru Filmová a audiovizuální výchova a pedagog Vladimír Beran za pedagogické působení v oboru Filmová a audiovizuální výchova.
 
Letos se bude cena udílet na festivalu České vize a i vy můžete rozhodnout o tom, kdo cenu získá

Pedagožka, VJka, zakladatelka a multifunkční dlouholetá ředitelka filmově vzdělávací instituce Aeroškola (ta v současnosti funguje již patnáctým rokem), ale také tvůrkyně animovaných i hraných videoklipů.

Původem rodačka z Ostravy se stěhuje do Prahy a po maturitě nastupuje na Pedagogickou fakultu na studium výtvarné výchovy, kde se dostává i k tématu filmu a filmové výchovy, jak sama zmiňovala v loňském rozhovoru pro web filmovavychova.cz; Jako studentka pedagogické fakulty výtvarné výchovy jsem měla možnost studovat i film. Katedra výtvarné výchovy před lety navázala spolupráci s FAMU, protože tehdejší vedení si uvědomovalo, že nová média a pohyblivý obraz by se také měli objevovat ve výtvarném studiu. Probíhaly semináře na téma film, filmová teorie atd. Při tomto studiu jsme začali připravovat edukační program k filmu. Tenkráte jsme dělali na PF galerijní animaci. Vznikl nápad, že něco podobného bychom mohli dělat v kině k filmu. Začali jsme takto tvořit, aplikovat metody z galerijní a muzejní edukace. Při doktorandském studiu jsem potom dál rozvíjela tuto myšlenku filmové výchovy, kterou jsem uplatnila jako zakladatelka Aeroškoly před více jak čtrnácti lety. 

A právě koncept těchto projekcí, který probíhá pod názvem Film aktivně, a je společným projektem Lindy Arbanové a Františka Topinky, se stává základním kamenem již zmíněné filmové vzdělávací instituce Aeroškola. Kromě projektu Film aktivně, který nabízel projekce doprovázené programem pro školy, které zapojují žáky a studenty do hry a pomocí nejrůznějších aktivit je vybízejí k tvůrčímu sledování, interpretování a hodnocení filmového díla , se od roku 2008 objevuje se také první koncepce Malé školy animace (ta vzniká z popudu Františka Topinky a dodnes patří k nejpopulárnějším kroužkům Aeroškoly), která však v této době probíhá v kině Světozor a později i v prostorách plakátárny kina Bio Oko. Kromě Malé školy animace však v tomto roce proběhne také první filmový tábor Aertěk, s jehož koncepcí přichází Mirek Velš. Záhy se stává jedním z nejžádanějších táborů svého druhu. Aeroškola v průběhu let rozšiřuje lektorské řady, nabídku svých kroužků, příměstských táborů a akreditovaných kurzů pro učitele. Linda Arbanová již od začátku působí jako lektorka a tvůrkyně metodických konceptů a stává se její hlavní koordinátorkou.

Od roku 2014 získává Aeroškola své vlastní zázemí v podobě ateliéru v ulici Biskupcova. Začínají také první kurzy pro dospělé (úplně prvním z nich je animace s Martinem Kublákem, která probíhala ještě o dva roky dříve v kině Bio Oko) se známými osobnostmi výtvarného i filmového prostředí. O rok později proběhl také první animační Aertěk, který symbolicky zahajuje Arbanová jako hlavní vedoucí tábora. V témže roce také vytváří vlastní animovaný spot pro Terryho ponožky a animovaný videoklip pro hudebníka Jakuba Königa vystupujícího pod jménem KITTCHEN. S tvorbou videoklipů pokračuje i nadále. V roce 2015 zapojuje do videoklipu pro kapelu Kieslowski projekci a o rok později začíná s koncertními projekcemi jako VJka pro kapely Jablkoň či již zmíněného KITTCHENa. VJingu se začne věnovat naplno a v roce 2017 se připojuje ke kapele Zvíře jménem podzim jako její trvalý člen a každý koncert je tedy doprovázen jejími projekcemi. 

Své autorské animace zapojuje nejen do koncertových projekcí a videoklipů, ale v roce 2019 také vstupuje do multimediálního inscenace Divadla Drak Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou na motivy stejnojmenné knihy Petra Síse. Tato autorská inscenace je dílem režisérek Dominiky Špalkové a Miřenky Čechové, s níž Arbanová spolupracuje i na dalším projektu Baletky, který vychází z knižní předlohy Miřenky Čechové a je uveden v roce 2022. Mezi tím však tím jsou však kvůli covidovým opatřením výrazně omezeny nejen všechny kulturní akce, ale také provoz Aeroškoly. Ta v roce 2018 otevírá druhý ateliér v ulici Jirečkova, připravuje také metodické materiály k filmům společnosti Aerofilms a speciální filmové týdny pro školy. Posledním velkým projektem se mělo stát osvětové turné ke snímku V síti, které však právě kvůli covidu nebylo realizováno. V rámci těchto opatření však v roce 2020 iniciuje online projekt Nezatuhni!, který nabízel dětem rozmanité výtvarné úkoly a později i videotutoriály, které představovaly podstatné kroky při tvorbě vlastního domácího animačního studia, základy animace a postprodukce. Do online prostředí se podařilo přesunout pro tento rok i dětský filmový festival Malé oči, který tak získal i poněkud odlišnou dramaturgickou skladbu.

V roce 2021 po čtrnácti letech odchází z postu ředitelky Aeroškoly a přesunuje se na volnou nohu, kde se věnuje nadále VJingu, tvorbě videoklipů a dalších videí na zakázku, podílí se na projektu Synth Library Prague a také na prvním komplexním kurzu filmové výchovy pro učitele v rámci Asociace filmové a audiovizuální výchovy. Kromě založení a dlouholetého vedení projektu Aeroškoly, tvorby metodických materiálů a dalších vstupu do pole filmové výchovy, je však také třeba zmínit její působení na Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty (2010 až 2018), kde nejenom že zprostředkovala filmovou výchovou mnoha studentům a také vedla také řadu diplomových prací věnovaných této tématice věnovaných. Na pedagogické fakultě mimo jiné vedla jednooborové studium a do akreditací studijních plánů Katedry výtvarné výchovy připravovala předměty zaměřené na výuku filmové tvorby i analýzy.

Za velmi důležitý považuji samotný fakt toho, že jsme díky Lindě mohli v rámci studia výtvarné výchovy nahlédnout do světa audiovize. Její přístup velmi přívětivou formou kombinoval základní osvojení si historie média i možnost si prakticky vyzkoušet řemeslně orientované disciplíny, a to jak disciplíny hraného filmu, tak i ty, které souvisejí s filmem animovaným. Filmová tvorba a výchova sice nejsou pedagogicky jednoduché záležitosti, díky Lindě jsme ale poznali, že svoje nezastupitelné místo ve školní výuce mají říká její bývalý student Václav Šafka.


Podobné příspěvky


Online obchod

Produkty a materiály vydávané Asociací pro filmovou a audiovizuální výchovu, z.s.

Do obchodu

Podpořte nás

Zasazujeme se o rozvoj audiovizuální výchovy v České republice.

Zjistěte více

Certifikovaná metodika F/AV

Objevte oborové metody a techniky

Zjistěte více

Odebírejte NEWSLETTER

Výběr toho nejdůležitějšího jednou za měsíc.

Chci se přihlásit

Nadcházející události

Říjen 2023
Březen 2024
Duben 2024
Nebyla nalezena žádná událost!